BRANDY VS WHISKEY-JAKA JEST RÓŻNICA?
Konsumenci mają duży wybór, jeśli chodzi o alkohole. Do wyboru są setki różnych produktów, w tym wiele pysznych whisky, brandy, koniaków i rumów.
Jednak sama różnorodność produktów, które są dostępne, może czasami prowadzić do zamieszania wśród niedoświadczonych pijących whisky. Jednym z najczęstszych problemów jest zrozumienie różnicy między alkoholami, takimi jak brandy i whisky.
Brandy i whisky mają mniej więcej ten sam kolor i często mają podobne oznaczenia na butelkach. Istnieją nawet podobieństwa pod względem zawartości alkoholu i sposobu ich wytwarzania.
Aby pomóc Ci lepiej zrozumieć te pyszne alkohole, w jego artykule przyjrzymy się bliżej różnicom między brandy a whisky.
CO TO JEST BRANDY?
Brandy powstała w XV wieku, kiedy winiarze postanowili destylować swoje wina, aby obniżyć koszty transportu. Kiedy destylowany produkt dotarł do miejsca przeznaczenia, można było dodać wodę, aby zamienić go z powrotem w wino. Słowo brandy pochodzi od holenderskiego słowa „branwjin”, co oznacza „spalone wino” – nawiązując do tego procesu destylacji.
Ludzie szybko zdali sobie sprawę, że destylowany produkt jest również przyjemny do picia. Gorzelnicy zaczęli eksperymentować z różnymi winogronami, technikami destylacji i technikami przechowywania, aby stworzyć bardziej smaczną brandy.
Obecnie najczęstszą formą brandy pozostaje brandy winogronowa. Powstaje w wyniku destylacji sfermentowanego zacieru winogronowego lub wina z winogron. Destylowana ciecz jest następnie starzona w drewnianych beczkach przez co najmniej dwa lata.
CO TO JEST WHISKI?
Whisky do destylowanego spirytusu, który jest wytwarzany ze sfermentowanego zacieru zbożowego. Ziarna zaleca się w zacierze różni się od oparcia, które mogąj whisky, ale prawie zawsze zawiera trochę słodu jęczmiennych. Inne ziarna używane do produkcji whisky mogą przejść kukurydzę, pszenicę i żyto.
Whisky procesowa rozpoczyna się od zmielenia ziaren, a następnie może zanurzyć się w wodzie w celu wyekstrahowania cukrów rozpuszczalnych. Ten proces nazywa się zacieraniem. Powstające na pewno brzydkie rozwiązanie, które określa się określają.
Brzeczka jest następnie fermentowana przy użyciu drożdży w celu wytworzenia płukania do płukania. Ciecz jest następnie umieszczana w destylatorze i co miejsce destylowana. Rodzaj nadal używany może się różnić w ust. Jednak ustawienia whisky używając destylatora lub destylatora kolumnowego.
Po destylacji whisky jest umieszczana w drewnianej beczce, aby dojrzewać. Praktycznie wszystkie whisky muszą dojrzewać przez co 3 lata. W czasie pobytu w beczce whisky poddawana jest agregowanemu procesowi chemicznemu, który poprawia jej smak, aromat i kolor.
Komentarze
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!