Podstawowe informacje o drożdżach do pizzy
Podstawowe informacje o drożdżach do pizzy
Wiele osób uważa, że ciasto na pizzę to pół kostki na kilogram mąki. Trudno o większą dokładność. Na przykład w pizzy neapolitańskiej nie używa się dużej ilości drożdży. Bez względu na to, jaki styl pizzy wybierzesz, ważne jest, aby przestrzegać zasady, że zbyt duża ilość drożdży jest niezdrowa.
Co to są drożdże?
Drożdże to maleńkie jednokomórkowe organizmy należące do królestwa grzybów. To one są siłą napędową ciasta na pizzę.
Niezależnie od gatunku drożdży, ich głównym źródłem pożywienia jest cukier. Istnieje wiele rodzajów drożdży. Jedne żywią się cukrem gronowym, inne pszennym. My skupimy się na tych pierwszych.
Ciepłe i wilgotne środowisko jest korzystne dla drożdży. Możemy ułatwić im wzrost, tworząc sprzyjające warunki.
Czego możemy się nauczyć z różnych rodzajów drożdży?
Różne rodzaje drożdży pozwalają uzyskać różne smaki ciasta na pizzę.
Drożdże te są wykorzystywane zarówno w produkcji chleba, jak i piwa. Saccharomyces cerevisiae to nazwa tego gatunku. Obecnie hoduje się je na melasie. W przeciwieństwie do XIX wieku, kiedy drożdże w postaci świeżej były rzadkością, w XX wieku amerykańska firma Fleischmann opracowała aktywne drożdże suszone. Drożdże te zostały opracowane na potrzeby armii amerykańskiej podczas II wojny światowej.
Z drożdży suszonych usunięto 90% wody, dzięki czemu wolniej namnażają się w temperaturze pokojowej i mogą być przechowywane w lodówce dłużej niż drożdże świeże.
Nie należy jednak mylić drożdży instant z aktywnymi drożdżami suchymi. Drożdże instant działają znacznie szybciej niż drożdże suche i są nawet bardziej wydajne niż drożdże świeże.
Ze względu na małe granulki drożdży aktywnych nie trzeba ich rozpuszczać w wodzie. Jeśli jednak nie masz pewności co do tej metody lub uważasz, że lepsze rezultaty uzyskasz, namaczając je w wodzie, nadal możesz zrobić to, co chcesz.
W kontekście ciasta na pizzę, drożdże świeże i drożdże suszone
Nie ma nic złego w użyciu drożdży świeżych, jeśli wolisz je od drożdży suchych. Ludzie wierzą, że świeże drożdże wytwarzają więcej gazu i dają lepsze w smaku ciasto.
Jeśli w przepisie są 2 gramy drożdży świeżych, a chcesz zamiast nich użyć drożdży suszonych, podziel tę ilość przez 2 (lub zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu).
Komentarze
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!